Binance Explorer Nasıl Kullanılır?

Merhaba, bu yazıda Binance Explorer Nedir? Nasıl Kullanılır? ve Transferim neden geçmedi? gibi konuları ele alacağım.

TxID Nedir?

Binance üzerinde gerçekleşen her işlemin / transferin özel bir hash değeri vardır. Hash değeri her işlem için benzersiz bir etiket numarasıdır diyebiliriz. Binance ağı üzerinde bu etiketlere TxID denir.

Teknik Destek ile iletişime geçerken mutlaka ilgili işlemin TxID bilgisini belirtin.

TxID Nasıl Öğrenilir? Nerede Yazar?

  1. Binance hesabınıza giriş yapın,
  2. Cüzdan menüsünden Özet kısmına girin.
  3. İşlem Geçmişi yazısına tıklayın.
  4. İşlemlerin en sağındaki genişletme ikonuna tıklayarak TxID numarasını görebilirsiniz.

Binance Explorer Nedir?

Binance Explorer ya  da Block Explorer yukarıda bahsettiğim tüm işlemlerin gösterildiği havuzdur. Evet hepsi herkese açıktır. Evet herkes hangi cüzdana hangi coini ne kadar hangi günü ve saat kaçta gönderdiğinizi görebilir.

Binance Explorer Adresi : https://explorer.binance.org/

Örnek bir işlem sayfası

Binance Explorer Nasıl Kullanılır?

Explorer sayfasında en üst kısımdaki arama kutusuna TxID kodunu yazarak işlem detaylarını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca doğrudan cüzdan adresinizi yazarsanız geçmiş tüm işlemlerinizin detaylı bilgilerine de erişebilirsiniz.

Aşağıdaki ekran görüntüleri herhangi bir cüzdan adresinin sahip olduğu tüm bakiye bilgisini ve geçmiş tüm işlem kayıtlarını gösteriyor.

Yani evet; sizin de tüm bakiyeniz ve işlem geçmişiniz herkese açık. Hayır, bunu kapatamazsınız.

Bu bilgiler neyi gösterir?

Herhangi bir işlemin bilgi sayfasında şu bilgiler olur;

  1. TxHash: O işlemin özgün kodu.
  2. TxReceipt Status: İşlem durumu.
    Başarılı(Success), Başarısız(Failed) veya Beklemede(Pending) şeklinde son durumu gösterir.
  3. Block Height: İşlemin hangi blokta gerçekleştiği bilgisi.
  4. TimaStamp: En son işlemin üzerinden ne kadar süre geçtiği. Beklemede ise ne kadar süredir beklediği, gönderildi ise ne kadar süre geçtiğini gösterir.
  5. Transaction Type: Bu işlemin bir transfer mi yoksa borsa işlemi mi olduğunu gösterir.
  6. Fee: Bu işlem için ödenen komisyon miktarı.
  7. Asset: Gönderilen kripto birim.
  8. Memo: Binance tarafından atanan tanımlama.
  9. From: Göndericinin cüzdan adresi.
  10. To: Alıcının cüzdan adresi.
  11. Value: Gönderilen kripto paranın miktarı.

Yatırdığım, Çektiğim veya Gönderdiğim miktar hesabıma neden geçmedi?

Her transfer işlemi 3 Aşamadan oluşur.

  1. Talep,
    Talep aşamasında kullanıcı göndermeyi veya çekmeyi talep eder. Cüzdan adresi ve miktarı girip “Gönder” butonuna basması talep oluşturmaktır.
  2. Onay
    Onay aşamasında, Binance üzerinden gidersek, Binance bu talebi görür ve onaylar. Bu aşamadan sonra cüzdandaki gönderilmek istenen miktar bloke edilir, bir nevi hesaptan çıkar.
  3. Doğrulama.
    Doğrulama aşamasında ise alıcı tarafın onay vermesidir. Örneğin Binance cüzdanınızdan Paribu cüzdanınıza transfer yaparken Binance onay verdikten sonra Paribu’nun bu işlemi doğrulaması da gerekir.

Şimdi bu noktada olası 2 sorun var. Binance tarafından işlemin onaylanmaması ve alıcının işlemi doğrulamaması. Bu noktada yapılacak şey Binance Explorer üzerinden durum kontrolü yapmaktır. Şayet Status kısmında Success yazıyorsa Binance tarafında işlem tamamlanmış demektir. Artık karşı tarafın işlemi onaylayıp hesabınıza tanımlaması kaldı. Bu noktada Binance size bir yardım sunamaz, zira işlem kendisinden çıkmıştır artık.

Binance iç transferlerde sorun yaşanmasının en büyük sebebi hesap karışıklığıdır. Çoğu kullanıcı yanlış hesaba transfer yapmakta, özellikle iç transfer yaparken cüzdan adresleri belirtilmediği için kullanıcılar eşleştirdiklerini sandığı hesaba gönderdiğini düşünürken aslında otomatik eşleşen başka bir hesaba gönderiyorlar.

Binance iç transferlerinde yukarıda yazdığım gibi hangi hesaba gittiğini öğrenin. Eğer alıcı ve gönderici doğru ve size aitse, işlem de başarılı(success) gözüküyorsa ve buna rağmen gönderdiğiniz kripto para gözükmüyorsa; Teknik destek ile iletişime geçip TxID numaranızı ve durumu belirtin.

Binance Ağı dışında her ağın kendi tarayıcısı vardır. Bir diğeri olan Etherscan nedir? Nasıl Kullanılır? yazıma göz atabilirsiniz.

“Binance Explorer Nasıl Kullanılır?” üzerine 2 yorum

  1. Binance tr binance hesap eşleştirme sistemi saçmalığın daniskası, günlerdir uğraşıyorum

    1. Merhaba aynı durumu bende yaşıyorum,binance tr den binance globale yönlendirilecek transfer segmesini tıkladığımda çıkan sayfa error veriyor,eşlestirmeyi geçtim uygulamaya bile giremiyorum bu nasıl bir iştir bir türlü anlamadım TL para yatırıp bitcoin/eth aldım geri çekmek istiyorum resmen bloke durumunda.benim gibi eminim birçok mağdur vardır parayı havuzda toplayıp sistem hatası kılıfını giydiriyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir