ChatGPT Nasıl Kullanılır? Örnek Kullanım Alanları Nelerdir?

Merhaba, bu yazıda ChatGPT nasıl kullanılır? günlük hayatınızı kolaylaştıracak örnek kullanım alanları nelerdir? bunları ele alacağım.

ChatGPT Nedir? Nasıl Çalışır?

“ChatGPT bir dil modelidir” gibi klasik tanımlar yerine kısa ve basitçe anlatmak gerekirse; ChatGPT ona verileni öğrenen, anlayan ve çıkardığı anlamlar üzerinden size geri bildirim veren bir yapay zeka modelidir. GPT’nin (“Generative Pre-trained Transformer”) kelime tanımı itibariyle “pre-trained” denilen kısım zaten aşağı yukarı budur. Bu işin şaşırtıcı kısmı ise Opeanai tarafından geliştirilen ChatGPT’nin internet üzerindeki milyonlarca makaleyi ve içeriği okumuş, öğrenmiş olmasıdır.

Mesela ChatGPT bütün Wikipedia’yı okumuş, öğrenmiş durumda. Bununla da kalmamış, sadece Wikipedia değil, internetteki herkese açık olan kaynakları da öğrenmiş durumda.

ChatGPT Türkçe Yapma

Bu başlık çok aranmış, o yüzden dokunmadan geçemedim. ChatGPT Türkçe biliyor! Yapmanız gereken tek şey ona Türkçe yazmak.

ChatGPT Örnek Kullanım Alanları

Kullanım alanlarını saymadan önce ChatGPT’yi doğru kullanmak konusunda birkaç ufak not paylaşmak istiyorum;

  1. İsteklerimizi doğrudan istemiyoruz, yoksa “ben bir dil modeliyim” diyerek sorudan kaçıyor. Mutlaka “act as” ya da “you’re a” kalıbını kullanın, zaten bunu örneklerde bolca göreceksiniz.
  2. Mümkün olduğunca detay verin ve yapmasını istediğiniz şeyi uzun uzadıya tanımlayın.
  3. Kod yazmak gibi isteklerinizin öncesinde ısınma soruları sorun.
  4. Mümkünse İngilizce kullanın. (Öğrendiği kaynakların büyük çoğunluğu İngilizce çünkü)

1. Makale Özetletmek

ChatGPT’nin en sevdiğim özelliği ona verdiğiniz makaleyi veya herhangi bir yazıyı size özetleyebilmesidir. Örneğin okumak için fazla uzun olan bir makaleyi “şu yazıyı özetler misin: …” şeklinde sormanız yeterli.

Aynı şekilde kısa kısa aldığınız notları eli yüzü düzgün bir yazıya çevirebiliyorsunuz. Bunun için de “aldığım kısa notları makale haline getirir misin: …” demeniz yeterli.

2. Mail, niyet mektubu, Essay hatta ürün açıklaması yazdırmak

ChatGPT’ye iş başvurunuzu yaparken kullanabileceğiniz CV metni ya da vize başvurusu yaparken kullanabileceğiniz kısa bir mektup ya da resmi bir mail vs yazdırabilirsiniz. Kısaca formalite metinleri ChatGPT’ye kolayca yazdırabilirsiniz.

Bununla birlikte yukarıdaki maddeyle de paralel olarak bir konu hakkında kısa bir yazı yazdırabilirsiniz. Ödevlerinizi yaptırabilir, herhangi bir konu hakkında Essay yazdırabilirsiniz. Ya da “bana günlük dilde ‘zengin olmak’ hakkında 5 tweetlik bir flood yaz” da diyebilirsiniz.

Bunların yanında Hatta e-ticaret ile ilgileniyorsanız ürün açıklamalarını da yazdırabilirsiniz;

Bir örnek daha; “Pomodoro tekniği hakkında bülten yaz” şeklinde bir komut ile bir tweet serisi ya da abonelik tabanlı mail içeriği de yazdırabilirsiniz. “İş hayatında nasıl başarılı olur” “insan ilişkilerinde başarının 5 sırrı” gibi konularda gayet güzel içerikler yazabiliyor.

Toparlamak gerekirse;

    1. Mail
    2. Vize başvuru mektubu
    3. Essay
    4. Ürün açıklaması
    5. Bülten yazıları

3. İngilizce öğretmesini sağlamak

ChatGPT “az bilen gibi konuş” dediğinizde hatalı İngilizce konuşacak kadar iyi İngilizce konuşabiliyor. Google Translate ile ayrışan en büyük özelliği ise makine gibi çeviri yapmamasını söylediğinizde buna dikkat etmesi. Örneğin Türkçe bir metni anadili İngilizce olan birinin yazacağı şekilde İngilizce’ye çevir dediğinizde sonuç hayli başarılı.

Bunun yanında mesela “Eline Sağlık nasıl derim” “şu cümleyi daha farklı yoldan nasıl kurarım” gibi taleplere de gayet güzel yanıtlar veriyor. Atlamamış olmak için yine yazayım, hazırladığınız bir metindeki grammar hatalarını buldurabilir, düzeltmeler toparlamalar yaptırabilirsiniz.

4. Kod Yazdırmak

Bu klasiği de sırf yazmış olmak için yazıyorum. Bu da örnek olması açısından bir ekleme olsun;

ChatGPT’ye kod yazdırmak için istenilen şeyi çok detaylı ve uzun yazmak lazım, e uzun olunca yarıda kesilebiliyor ya da hata verebiliyor. Kısa olunca zaten saçmalıyor. Şahsi görüşüm sıfırdan sonuca kod yazdırmak yerine hata çözdürmek, ufak yardımlar talep etmek daha mantıklı gözüküyor. Sıfırdan oyun yazdıranlar da yok değil, fakat dediğim gibi şimdilik verimsiz gözüküyor.

Diğer taraftan bu kod yazdırma işini OpenAI ekibi de ele almış ve OpenAI Codex ile kod yazdırma sürecine destek veriyor. Tanıdık mı geldi? Evet, Github Copilot’u çalıştıran altyapı bu. Fakat orada kodlamayı bilmeniz gerekiyor, Copilot sizin için kodu tamamlıyor. OpenAI Codex ise hiçbir kod bilgisi olmadan da kod yazmanızı sağlıyor. Denemek isterseniz buradan buyrun.

5. Anahtar Kelime Üretmek

E-ticaret, Youtube ya da Stok fotoğrafçılık gibi işlerle ilgilenen kişiler için etiket bulmak, üretmek işini ChatGPT’ye yaptırmak güzel bir fikir.

6. Görsel fikirleri üretmek

Eğer tasarımcı ya da çizerseniz ve aklınıza fikir gelmiyorsa ChatGPT tam bir hayal makinası. “Bana puslu ve tavşanların olduğu bir orman tasvir et” ya da “bana bir oturma odası tasvir et” gibi taleplere güzel dönütler veriyor. Bir mimar için ya da çizer için ne kadar ilham kaynağı olur bilemesem de ChatGPT’nin geniş bir hayal gücü olduğu için bunu da yazmak istedim.

Ayrıca “ideal banyo düzeni” ya da “en sade oturma odası düzeni nasıl olmalı” gibi sorulara da güzel cevaplar veriyor, aklınızda olsun.

Bonus: Suyunu çıkarmak

ChatGPT’ye bazı şeyler tasvir etmesini isteyen ve yazdığı metinleri Midjourney ile çizdirenleri gördüm.

Benden de bir örnek;

7. İnsani sorular sormak

Değinmemiş olmayalım, ChatGPT’ye “14 yaşındaki erkek kuzenime ne hediye alabilirim” şeklinde sorular sorabilirsiniz. Ya da “Sevgilim beni terk etti ne yapmalıyım” gibi sorulara da internetteki ilgili bütün içerikleri özet geçecek şekilde cevaplar veriyor.

Bitirirken

ChatGPT ona sorulan her soruda dahi kendini biraz daha geliştiriyor. Şu haliyle dahi heyecan veren ChatGPT ve yapay zekâ teknolojisi, ileride bizleri daha da çok şaşırtacaktır diye umuyorum

GPT-4’de görüşmek üzere!

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir